Monday, January 30, 2012

Albania and Montenegro Sign Transport Agreement

After the meeting with Albanian Prime Minister Sali Berisa, Igor Luksic told the press that Albania and Montenegro would enhance their cooperation in several sectors, including the economy sector. Luksic and Berisa agreed that relations between Albania and Montenegro went beyond the economic realm.

Montenegro and Albania concluded an agreement on a motorway that connects Plav and Podgorica and goes through Albania.


According to Prime Minister Luksic, this project shows good cooperation between his country and Albania, but further cooperation should be broadened through projects related to the use of resources from Bojana River and Lake Skadar, both located on the border.

Sali Berisa said that both countries had great potential for tourism development and he also emphasized that Prokletije Mountains would be very important for tourism, as they are located on the border between Albania and Montenegro.

Source:  DNM
.

Friday, January 13, 2012

Djukanovic's Chastises Albanians in Montenegro as "Equal"

"Montenegro 'Respects Rights' of Ethnic Albanians"

Milo Djukanovic, the leader of Montenegro's ruling party, says that the country's ethnic Albanian minority had a shared interest in supporting its independence.

Vijesti

The Montenegrin authorities do not "owe anything" to ethnic Albanians in Montenegro for their support in the referendum that led to Montenegro's declaration of independence from Serbia in 2006, Djukanovic said in an interview for Kosovo's Ora 24 TV.

Djukanovic, the former prime minister and president and current head of the Democratic Party of Socialists, DPS, said that the ethnic Albanian minority in Montenegro enjoyed full rights.

Arguing that independence was a shared interest of both the ethnic Albanian population in the country and the government in Podgorica, Djukanovic said that ethnic Albanians supported Montenenegro's breakaway from Serbia because they wished to exercise their civil rights.

“The Albanian minority got what they asked with Montenegro’s independence – a state in which they exercise an enviable level of their rights,” he told the broadcaster.

He added that he did not support the idea of the partition of Kosovo- dividing the northern majority Serb area from the rest of the country- because it could “open the door for similar solutions in other countries in the region”.

Djukanovic, however failed to mention that in 2005 he promised an Albanian-American delegation that Albanians in the Malesia/Tuzi region would receive an independent municipality equal to the 21 others in existence.  He has reneged on that promise several times over in the past few years and imposed laws that make it more difficult to challenge the illegal law on Territorial Organization.  Moreover, the recent law prohibiting the display of national flags has further stagnated progress for Albanians in Montenegro to the point where international laws may have been infringed.

Thursday, January 12, 2012

VETËVENDOSJE!: Montenegro's Albanians suppressed, Enver Hoxhaj comforts Montenegrins in Kosova

At a time when Montenegro's parliament passes a decision that will adversely affect the rights Albanian national identity, where 1000 euros is the price that every Albanian in Montenegro will be fined if they publicly display the Albanian national flag, Kosova Minister Enver Hoxhaj remains ignorant to the situation, even going as far as stating that Montenegro and Kosova have excellent relations.

Enver Hoxhaj met with Milan Rocen, Minister of Foreign Affairs of Montenegro in Podgorica on Wednesday, and said that, “relations between Montenegro and Kosova are excellent.” The two officials discussed the adjustment of the status of Montenegrins living in Kosova as a pre-condition that must be met in order for Podgorica to exchange ambassadors with Kosova.

VETËVENDOSJE! maintains that, while the Albanian population living in Montenegro is denied basic human and national rights, the Kosova government has neither the national nor the moral right to come up with statements referring to “excellent relationships” with promises that will accommodate the Montenegrin community in Kosova.

Kosova’s government should not accept such conditions of "diplomatic relations" when the same terms and conditions do not apply to our brethren in Montenegro. Now is the time when the Government of Kosova should not seek to appease equality while Albanian rights in Montenegro are violated.

Wednesday, January 11, 2012

PJIU: Montenegro discriminates Albanians

The Party for Justice, Integration and Unity condemned the latest legal move of Montenegro, where the usage of the Albanian flag was banned, with the law also allowing fines to those who hold it.
“The new law passed in Montenegro foresees the removal of the Albanian flag and a 1000 EUR fine for people who use it without permission. PJIU is convinced that this draft law damages the Albanian minority in Montenegro, and is a flagrant violation of the European standards. We appeal the Republic of Montenegro to show respect for the legitimate rights of the Albanian citizens. PJIU notes that this draft-law is not an isolated case, but continues other initiatives undertaken by the government of Montenegro which violate the rights of the Albanian people”, declared Ardi Bido, spokesperson for this party.

http://www.top-channel.tv/english/artikull.php?id=4333

Friday, January 06, 2012

1,000 Euro Fine for Displaying Albanian Flag

Montenegro, a country that already has received candidate status for EU membership and expects the opening of accession negotiations is requiring minorities to receive a special permit before they can display their national flags and those that violate this clause risk fines of up to 1000 euros.


A decision is expected to be passed in the parliament of Montenegro. There has not yet been an international response whether or not this law violates minority rights, as the law not only prohibits the use of an Albanian flag, but any other flag representing other states.

Source: Shekulli

Thursday, January 05, 2012

Shqiptarët e Malit të Zi dhe standardet e dyfishta të Brukselit

Adri Nurellari - gazeta-shqip.com

Themeluesit e Europës së bashkuar, Shuman dhe Monet, kanë besuar se vizioni i tyre do të mundësonte një paqe jetëgjatë në Ballkan. Edhe për vendet që dolën nga komunizmi, integrimi europian është hamendësuar se në mënyrë graduale shërben si motivues i ndërtimit dhe konsolidimit të paqes, si dhe i pajtimit ndëretnik. Duke parë tragjedinë ballkanike të viteve ‘90, Brukseli u shtoi tre kritereve anëtarësuese të Kopenhagës sundimi i ligjit, demokracia dhe ekonomia e tregut, edhe kushtin e realizimit të standardeve sa më të larta të të drejtave të minoriteteve. Fatkeqësisht kjo formulë me sa duket nuk ka funksionuar siç duhet me disa vende ballkanike, të cilat edhe pse i afrohen anëtarësimit në BE, nuk kanë hequr dorë nga nëpërkëmbja e të drejtave të minoriteteve dhe nuk janë angazhuar për një fqinjësi me të vërtetë të mirë. Përkundrazi, avancimin në procesin e integrimit në kushtet kur nuk kanë dëshmuar respekt të theksuar për minoritetet apo fqinjësinë e mirë, këto vende e kanë trajtuar si një dritë jeshile prej Brukselit që të shpërfillin akoma më tej marrëdhëniet me etnitë e tjera.
Kështu, Maqedonia, edhe pse vend kandidat prej vitit 2005, nuk humbet rast për të nëpërkëmbur pakicën domethënëse shqiptare. Kjo është vënë re me nisma të shumta si projektligji i natalitetit, enciklopedia e mbushur me rrena e fyerje me projektin Shkupi 2014 etj. Serbia është në të njëjtën linjë, edhe pse ka avancuar ndjeshëm në procesin e integrimit europian vijojnë të diskriminojnë shqiptarët e luginës së Preshevës e të dëshmojnë shovinizëm e agresivitet nëpërmjet sabotimit që i bëjnë sovranitetit dhe sundimit të ligjit në Kosovë strukturat paralele që Beogradi ka instaluar brenda shtetit kosovar. Fatkeqësisht e njëjta gjë po vihet re edhe nga shteti malazez, i cili tani që ia hodhi lumit me marrjen e statusit kandidat e ka hequr maskën e "engjëllit" që ka mbajtur për hir të imazhit që ka dashur të përcjellë në Bruksel, dhe ka dalë në lëkurën e vjetër duke ndërmarrë një sërë nismash që dëmtojnë rëndë gjendjen e pakicës shqiptare malazeze. Në referendumin për pavarësinë e Malit të Zi shqiptarët luajtën një rol kyç, pasi bashkësia ndërkombëtare e bëri të qartë që do ta pranonin pavarësinë malazeze vetëm nëse ajo siguronte mbi 55% të votave. Rezultati final ishte 55.5 dhe këtu vota e shqiptarëve ishte kyç për të siguruar një shumicë bindëse për perëndimin dhe për të mundësuar deklarimin dhe njohjen ndërkombëtare të pavarësisë. Jo vetëm që shqiptarët u ballafaquan me mosmirënjohje dhe nuk u shpërblyen për kontributin e tyre, por pësuan mandej një përkeqësim institucional të gjendjes së tyre. 
Konkretisht, Mali i Zi ka bërë vitin e kaluar një reformë zgjedhore, e cila u ka hequr shqiptarëve të drejtat e fituara më parë duke eliminuar kuotën prej pesë deputetësh që kanë pasur të garantuar dhe me sistemin e ri mezi mund të sigurojnë tre deputetë duke e bërë fare të papërfillshme përfaqësinë e pakicës shqiptare në legjislativ. Në planin e ri hapësinor, që është miratuar nga qeveria e Podgoricës, një pjesë e mirë e pronave të shqiptarëve të Plavës e Gucisë është shpallur park kombëtar, duke ua pamundësuar atyre që të nxjerrin të ardhura prej përdorimit tradicional të tokës së tyre. Po ashtu kriporja e Ulqinit, edhe pse dikur e mbrojtur si monument natyror, është parashikuar të shndërrohet në truall të stërmadh ndërtimi që jo vetëm do të shkatërrojë ambientin, por edhe do të ndryshojë raportin demografik të popullsisë të kësaj komune, duke u kthyer në një lloj kolonizimi që do e zvogëlojë peshën specifike të shqiptarëve aty. Gjithashtu censusi i fundit u organizua në mënyrë të stisur që të ulej medoemos përqindja e shqiptarëve, duke iu mohuar deklarimi kombëtar e fetar diasporës shqiptare, si dhe duke shkaktuar parregullsi në proces që synonin që të dekurajonin deklarimin e shqiptarëve si të tillë. Për rrjedhojë, nga mbi 7% shqiptarët në censusin e vitit të kaluar dolën më pak se 5%.
Së fundmi u miratua edhe ligji për rendin dhe qetësinë, i cili do të pengojë që shqiptarët të përdorin hapur flamurin kombëtar shqiptar, pasi ky ligj ndalon përdorimin e simboleve të shteteve të tjera. Kjo është padyshim një gjë shumë absurde, sepse pothuajse të gjitha shtetet e Europës janë shtet-kombe, pra shumica e shteteve i mbajnë simbolet kombëtare edhe si simbole shtetërore dhe për rrjedhojë edhe minoritetet që këto kombe kanë në vendet fqinje përdorin si simbole kombëtare po ato simbole që janë simbole të shtetit amë. Nëse ky ligj do të ishte në mbarë Europën vetëm një grusht minoritetesh, do të mund të mbanin hapur simbole kombëtare, pasi shumica e minoriteteve europiane i kanë simbolet kombëtare të njëjta me ato të shteteve ku përbëjnë shumicën.Në përgjithësi shqiptarët e Kosovës, Shqipërisë dhe Maqedonisë kujtohen për bashkëkombësit në Mal të Zi në periudhën e gjallërisë së pushimeve verore dhe e kanë përshtypjen për ta shumë më të mirë se realiteti. Në të vërtetë, si pasojë e diskriminimit të theksuar sot, ka pothuaj njësoj shqiptarë të Malit të Zi në emigracion sesa që banojnë në vendlindje dhe mbi gjysma e pinjollëve të shqiptarëve të para një shekulli sot janë asimiluar e deklarohen boshnjakë apo myslimanac. Asimilimi dhe emigrimi masiv vijon akoma sot dhe këto masat e fundit kanë shërbyer si katalizator për të përshpejtuar këto procese.
E gjitha kjo situatë dhe tolerancë e Brukselit ndaj veprimeve që përkeqësojnë gjendjen e pakicave shqiptare në vende të ndryshme të Ballkanit lë të mendohet se politika e jashtme e vendeve të BE-së ka standarde të dyfishta.
Nga njëra anë Brukseli i bën presion Prishtinës që nëpërmjet të ashtuquajturave negociata t’u japë edhe më shumë të drejta se ç’kanë prej pakos së Ahtisarit serbëve të veriut e nga ana tjetër, s’ka fijen e ndjeshmërisë për përkeqësimin e gjendjes së pakicave shqiptare në tri shtetet sllave ku ata banojnë. Ky standard i dyfishtë në kurriz të shqiptarëve mund të vijë si pasojë e miqësive historike me jugosllavët, namit të keq që kemi marrë në dekadat e fundit, faktit që ne kemi prioritet miqësinë me SHBA-në ose që kemi shumicën e kombit mysliman, por gjithsesi është e pandershme dhe e papranueshme. Nëse ish-fuqitë e mëdha europiane nuk aplikojnë atë që ata vetë predikojnë, pra nuk e mbajnë fjalën që japin, atëherë edhe shqiptarët nuk kanë më detyrim që të ndjekin me përulje naive zotimet që kanë marrë ndaj komunitetit ndërkombëtar. Nëse Bashkimi Europian e bën të qartë që shpërblen guximtarët ose më saktë ata që janë të aftë të shkaktojnë më shumë rrëmujë rajonale, siç bën Beogradi me serbët e Kosovës, Malit të Zi dhe Bosnjës, atëherë edhe shqiptarët duhet të koordinohen nga Tirana e të kenë një qasje më proaktive që t’i përshtatet më mirë situatës së re që po përvijohet.