Thursday, September 12, 2013

Greater Albania Petition Ruffles Feathers in Montenegro

A petition calling for the creation of a “Natural" - enlarged - Albania has caused a flurry in Montenegro after a local Albanian leader said he intended to sign it.

Vaselj Sinistaj, leader of the Citizens Initiative, a small ethnic Albanian party in the Montenegrin government, caused a stir on Thursday after saying he intended to sign a petition calling for an enlarged "Natural" Albania.

The project, launched by Albanian historian Koco Danaj in 2010, calls for the creation of new borders for Albania along the lines of those prescribed in the declaration adopted when Albania declared independence from the town of Vlora on November 28, 1912.
The declaration called for Albania to include all four of the Ottoman units, known as vilayets, that were home to Albanians, including Presevo in present-day Serbia, Preveza, now in Greece and Skopje, now capital of Macedonia.
In the event, the great powers agreed on very restricted borders for the new Albanian state, excluding many majority-Albanian areas. As a result, almost half of all Albanians were left outside the new country.
Sinistaj said that signing the petition did not mean he supported the redrawing of state borders.
But some Montenegrin law experts said Sinistaj could still face a prison sentence for appearing to advocate a change of borders - to which Sinistaj said that he would be happy to answer a summons by the prosecution, if it was well argumented.
Mirko Stanic, spokesperson for the Social Democratic Party, SDP, a minor partner of the ruling coalition, avoided talk of prison sentences, but said on Wednesday that projects to form “large” and “natural” states had never brought anything good to the Balkans.
Stanic went on to dismiss Danaj as a marginal politician who was “seeking media attention."

15,000 Verdicts Not Enforced in Montenegro

Montenegro’s justice minister said that the huge number of court verdicts that remain unenforced was a threat to the credibility of the country’s legal system.

Milena Milosevic  
BIRN 
 Podgorica

Justice minister Dusko Markovic warned on Tuesday that there were more than 15,000 verdicts which have yet to be enforced and said that action must be taken to resolve the problem to ensure that courts could uphold the country’s laws.

“This is the largest burden to legal safety in the country. If there is a final court decision which cannot be enforced, then it neither exists in the legal system nor has legal consequences,” Markovic said at a meeting of the Council of Foreign Investors in Montenegro.
Legislation which came into force in 2011 envisaged the introduction of public enforcement officers into the Montenegrin judiciary to accelerate the enforcement of court decisions.
These new officers are yet to start working, however, although the government plans for them to start work in January next year.
Markovic said at Tuesday’s meeting that this was one of the key goals for judicial reform in the country.
He also stressed the importance of constitutional amendments aimed at satisfying EU calls for the country’s judiciary to be freed from political influence.
Markovic said that the proposals for the new legislation were a fundamental guarantee of the rule of law and offered better protection for people’s interests.

SHENASI RAMA ANALIZON PROGRAMIN E PS: S’SHOH NDËRTIMIN E SHTETIT

Në një intervistë për gazetën “Shqiptarja.com” ish-lideri i dhjetorit, profesor në Nju York University Shenasi Rama ka analizuar programin e PS të prezantuar nga kryemininistri Rama.
Zoti Rama (Çfare koinçidence!). Zoti Shenasi Rama, besoj se ju ka interesuar të hulumtoni programin e PS për qeverisjen e vendit për katër vitet e ardhshme. Çfarë ndjesish ju la?
Kaq jemi ne shqiptarët, dhe emrat tanë këta janë. Si thotë diku Shekspiri, nuk kanë rëndësi emrat, ka rëndësi njeriu. Si njerëz, kemi qënë dikur miq, kam pasur shumë respekt për të, dhe mbesim me konsideratë si individe, por jemi krejt të ndryshëm e me bindje të kundërta politike. E mora Programin e Qeverisë dhe e lexova me shumë vëmendje. Në përgjithësi, do të vija në dukje shumë gjëra, por do të ndalem tek më kryesoret. Së pari, ky program është një përpjekje e qartë për të ruajtur fytyrën dhe premtimet e bëra gjatë fushatës.
Mirëpo, shihet një përpjekje e qartë për të lëvizur drejt problematikës reale që kërkon masa të tilla që nuk u përmendën në fushatë. Së dyti do të thoja se është një program shumë ideologjik. Mirëpo, ideologjia që është bazë e këtij programi është tejet eklektike, sepse aty gjen koncepte që nuk bashkëjetojnë lehtë bashkë si tregu dhe solidariteti. Së treti, do thoja se është një program tejet optimist në premtime dhe njëkohësisht i kursyer në burime. Nga do të dalin paratë? Pra, i parealizueshëm sepse kjo qeveri nuk do të taksojë milionerët për të sjellë zhvillimin. Së katërti, programi është një lojë ideologjike e qartë e një mashtrim i hapur me shqiptarët sepse vazhdohet sharada e pamundshme e agjendës së integrimit europian, nuk adresohen si duhet problemet e vërteta e reale me te cilat përballemi ne. Së pesti, një program i tillë tregon cektësinë ideologjike të hartuesve dhe të qeveritarëve të ardhshëm. Këta duket se duan pushtet e jo shtet. Për shembull në këtë program nuk përmendet sovraniteti, atributi themelor dhe unik i shtetit.
Emigrantët përmenden një herë, në faqen 56. Po bashkëpunimi ndërshqiptar? E kështu me radhë. Problemet, sipas meje janë të shumta jo vetëm në nivelin e në mënyrën e konceptimit të gjendjes, por dhe në zbatimin e asaj që premtohet. Sipas mendimit tim, ky program, edhe kështu i parealizueshëm, mbetet një mbulojë për agjenda të tjera. Fjalë të kodifikuara si reformim, në shqip përkthehen si heqje nga punë e kundërshtarëve, dhënie rroge e mbështetësve etj. Por nuk ka dyshim që gjendja është tejet e rëndë dhe në program ndjehet vetëdija se do të jetë një qeverisje shumë e vështirë.
Ju njiheni tashmë si kritik i rreptë, por kush do të ishin sugjerimet tuaja në situatën ku ndodhet Shqipëria, çfarë duhet të bëjë më mirë, dhe çfarë duhet të bëjë nga e para qeveria e re?
Qeveria duhet t’iu thojë shqiptarëve ku gjendemi. Duhet t’iu thotë se edhe këta që janë në qeveri kanë vjedhur, grabitur, uzurpuar, toleruar e zhvatur njëlloj si të tjerët. Duhet t’iu thuhet se integrimi europian as nuk ka me ndodhë, as nuk na duhet. Qeveria duhet t’iu thotë se duhet të shtërngojmë rripin dhe të taksojmë me drejtësi e ndershmëri.  Qeveria duhet t’iu thotë se duhet të ndërtojmë shtetin dhe administratën civile që të funksionojnë jashtë influencave partiake. Se duhet të drejtohemi me parësi nga bashkëpunimi ndërshqiptar si mundësi e ndërtimit të tregjeve, të sigurisë, të shfrytëzimit racional të burimeve dhe të forcimit të vetëdijes politike e të mbështetjes politike. Qeveria duhet t’iu thotë shqiptarëve se nuk kemi ushtri, se jemi një vend i kriminalizuar, me shoqëri të polarizuar, me një oligarki kriminale që kanë bërë miliarda dhe me shqiptarë që vrasin veten dhe me një gjendje zvetënimi moral që të bën më pasë frikë. Qeveria duhet të nisë një debat të madh shoqëror lidhur me ndasitë, me humbjen e sovranitetit, të territorit, të faljes së burimeve natyrore e të pasurive kombëtare, të shpërdorimit të pasurisë, të shmangjes nga rruga e krimit dhe e hajnisë, e trafiqeve dhe e ndërtimeve pa leje.
Shqiptarët duan një qeveri që të thotë të drejtën dhe të mos ketë frikë se nuk do të zgjidhet më në pushtet. Kjo është edhe detyra kryesore e shërbyesit publik. Shihe në sy popullin tënd e thuaji të vërtetën. Po si mund t’ua thuash të vërettën kur ua ke blerë votën tek qendra e votimit me një zarf me 50000 lekë të vjetra e me një thes mielli e një bidon vaji???
A keni vërejtur risi në programin e paraqitur nga Rama dhe kush janë ato?
Risitë janë në shprehjet e në konceptet e përdorura dhe në adresimin e disa çështjeve që janë tejet shqetësuese. Koncepti i gjeneratës tjetër është interesant. Mirëpo nuk duket se këta janë të ndryshëm në mendime nga paraardhësit.
Eshtë një numër i madh shqiptarësh që i kanë besuar Ramës t’i qeverisë. Ky program sipas jush i përgjigjet besimit 1 milionësh?
Qeveria nuk është e mbështetësve, ajo është e gjithë popullit dhe në një shtet kaq të ndarë si shteti shqiptar, qeveria duhet të jetë e të gjithë popullit, ndryshe ke dështuar pa filluar. Tash në lidhje me këtë shifrën “1 milion” që përmende, në program ka vetëm një shifër të tillë.
Ajo nuk është shifra e mbështetësve por e të papunëve. Qeveria Rama ka premtuar 300000 vende pune të reja. Po ata 700000 të papunë që nuk do të gjejnë punë gjatë kësaj qeverisje? Çfarë do të bëhet me ta? Po ashtu, shihet se në program ka shumë pika në të cilat shteti do të adresojë problemet e grupeve që mbështetën fort PS dhe LSI, siç është bie fjala, kujdesi për ushtarakët e liruar.
Besoj se këta nuk do ta ndajnë tortën me legena, por urtë e butë do të gjejnë mënyrat që ti shpërblejnë mbështetësit simbas shërbimeve dhe shkallës në hierarki. Do të ketë punësim masiv nga LSI, por liçenca, koncesione, subvencione, partneritete, lehtësime nga taksat etj. që do të garantojnë ruajtjen e mbështetjes.
Nëse nuk do të qëndrojmë vetëm në anën e kritikës, çfarë ju kënaqi më shumë gjatë leximit të faqeve të programit? Besoni ju në nisjen e një ere të re, në qeverisjen shqiptare?
Jo, jo çfarë risie! Iku Ilir Meta dhe erdhi dyfish më i fuqishëm dhe pala tjetër ka mësuar dhe po e kopjon simbas parimit, të gjithë si Ilir Meta, pesë vota për një vend pune. Këta e kanë mendjen me vjedhë njëlloj si të tjerët. Kur e blen votën e popullit, e korrupton që në kutinë e votimit, nuk ka asnjë lloj shprese se do të qeverisësh me drejtësi.
Njerëzit të shohin në sy dhe në vend të mjekrës tënde shohin mjekrën e Ismail Qemalit, të Fan Nolit e të Naim Frashërit që i kemi në kartmonedhat tona. Po nga ana estetike, duket bukur. Shpresa e vetme që ka, është se këta e dinë mirë se çka është shteti. Të mbarë a të mbrapshtë, le të mundohen të vënë ligjin e të bëjnë një shtet. Sepse një shtet, edhe kur është i hajnave dhe i parisë, ka ligje që e shtërngojnë edhe vetë parinë. Këta kanë qënë të gjithë pjesë e shtetit kur kishim shtet, tani të shohim a do të pranojnë shtërngesat që duhet t’ia vënë vetes, për të mirën tonë, por edhe të tyren se ndryshe nuk i dihet. Në shtetin shqiptar, asgjë nuk është e sigurtë, as jeta, as pasuria, as nderi, as mendja e kokës. Shteti kombëtar dhe ndërtimi i tij ky duhet të jetë objektivi kardinal, aftarshkurtër dhe afatgjatë, po që unë nuk e shoh qartë në këtë program bile nuk e shoh kund.
Shkrimi u publikua sot(12.09.2013) në gazetën Shqiptarja.com(print) - See more at:  Shqiptarja.com - Shenasi Rama analizon programin e PS: S'shoh ndërtimin e shtetit

Monday, September 09, 2013

Another Scandal in Montenegro! When Will the EU Wake Up?

A new political scandal is rocking Montenegro and it involves the controversial regime of Milo Djukanovic, who is serving his fourth term as prime minister. 

According to revelations by Rajusko Brajuskovic, a former member of the police’s special forces, there was a top secret police unit dubbed the ‘Black Triads’ that intimidated and terrorised politicians, journalists and intellectuals – anyone who openly opposed Djukanovic.

One of the journalists targeted by the ‘Black Triads’ is reportedly Dusko Jovanovic, the former editor-in-chief of Montenegro’s daily Dan. Jovanovic was assassinated in 2004. Those responsible for his murder (and for attacks on many other Montenegrins) were never found.

The key figure behind the ‘Black Triads’ remains a mystery. There was no initiation or oaths. Only punitive and intimidating acts committed by a group of three police officers who wanted to please the regime of the Podgorica.

Among the victims were well-known personalities who were at the centre of defamation campaigns, according to Brajuskovic who spoke to the daily Vijesti. Brajuskovic also said that Zeliko Ivanovic, the managing director of Vijesti, as well as Gojko Mitrovic, owner of the TV station Elmag, and poet Momir Vojvodic, had been targeted by the ‘Black Triads’. They are all known for their opposition to Djukanovic and his regime.

The actions of the ‘Black Triads’ were directed against those who opposed Djukanovic, including the local leader of the far-right Serbian Radical Party of Vojislav Seselj, who is currently being tried for war crimes by the Yugoslav War Crimes Tribunal.

Dusan Sekulic, the chief of the Seselj party in Montenegro, told Dan that he had been warned in 2000 by the former police officer to be on alert because he was a target of the ‘Black Triads’.

In response to the allegations, the authorities and others reportedly involved with the ‘Black Triads’ deny any relation with. Veselin Veljovic, the former director of the police of Montenegro and head of the special anti-terrorist unit (SAJ), as well as Miljan Petrovic, director of the Spuz prison and one of Veljovic’s former collaborators. They shared their thoughts about why the former police officer was fired from his job at Spuz. According to Veljovic, Brajuskovic lost his job because he was trying to smuggle drugs into the prison. According to Petrovic, he blackmailed authorities to obtain benefits for members of his family.

But according to the daily Monitor, which published the story, the former police officer was a close collaborator and personal bodyguard of Veljovic, the former director of the Montenegrin police force. This could mean he was a high-level member of the ‘Black Triads’.

The police of Montenegro after the case became of known to the public invited Brajuskovic to provide further explanations. This provoked a statement by the leader of the opposition, Nebojša Medojevi?, the president of the Movement for Changes (PZP), in favour of international protection for the former police officer because he is a key witness against “the mafia in power”.

Though many questions remain unanswered, one thing is certain. The scandal in Montenegro is adding fuel to a firestorm of accusations against the current regime.

Milo Djukanovic and his regime have been in power for more than 20 years. Djukanovic, a controversial politician at the head of a controversial regime, was born to a middle-class family in Montenegro. The son of a court judge, he enjoyed a fast rise to power. Having joined the Yugoslav League of Communists at a young age, he became a member of the central committee in 1988. One year later and at the age of 26, he was a member of the Troika that took control of Montenegro.

Djukanovic played a key role in the transformation of the communist league in the Party of Socialists of Montenegro (DPS), which he has been leading since 1998.

A former ally of Slobodan Milosevic and furious opponent against Croats during the Civil War, he was quick to switch sides and adopt pro-Western positions.

Montenegro is one of the first former Yugoslav republics to recognize Kosovo and to form diplomatic relations with Croatia.

Djukanovic has been serving as prime minister since 1991, elected four times (1991-1998, 2003-2006, 2008-2010 and again in 2012 till today). He also served as the President of the Republic between 1998 and 2002.

Djukanovic is also a successful entrepreneur. He is the owner of five known companies.

But his profile has been overshadowed by serious accusations of tobacco smuggling by the Italian authorities. In 2003, the prosecutor’s office in Naples, Italy, linked him to an organised smuggling racket. Djukanovic, however, denied the accusation.

In 2009, the Italian authorities dropped the case against him. One year later Montenegro became an official candidate for accession to the European Union.

Source:  http://www.neurope.eu/article/another-scandal-montenegro?