Thursday, May 22, 2008

U.S. investors win control of Albania's only oil refiner


TIRANA (Thomson Financial) - A U.S. consortium has won control of Albania's only oil refinery with a bid of 125 million euros ($197 million), the government announced on Wednesday.

The Refinery Associates of Texas and Antika Enterprises Consortium USA and Switzerland will own 85 percent of the state-controlled ARMO company, the economy ministry said in a statement.

"The offer by the American company was considerably better than the three others selected to bid out of 25 who had expressed an interest in buying ARMO," the statement said.

"The price was the most important thing," said Deputy Economy Minister Neritan Alibali.

Sources had said the bids for ARMO were to be judged 75 percent on the price offered and 25 percent on the prospective buyer's business and development plan.

ARMO owns two refineries, a research center, 11 depots and a network of gas stations, with a total worth of 109 million euros (170 million U.S. dollars).

Albania's Minister of Economy Genz Ruli had earlier said that AMRO generated profit of 1.7 billion Albanian lek (13.6 million euros) in 2006, compared to 365 million lek in 2004.

The Albanian government plans a series of privatisations this year with the sale of the last remaining large companies still controlled by the state.

tf.TFN-Europe_newsdesk@thomsonreuters.com

rw

4 comments:

Anonymous said...

Firma amerikane Refinery Associates of Texas ka ofruar 125 milionë euro për blerjen e 85 për qind të aksioneve të kompanisë shtetërore shqiptare të naftës ARMO, në tenderin ndërkombëtar të zhvilluar të mërkurën në Tiranë.
Pas saj u rendit Vitol US Balkan Funds Euroil me 100 milionë euro dhe Petrofac me 30 milionë.
Zyrtarët shqiptarë që drejtuan këtë tender thanë se kjo renditje është provizore, pasi në vlerësimin përfundimtar do të kihet parasysh edhe plani i biznesit.
Refinery Associates of Texas ofroi rreth 240 milione euro investime.
Ndonëse 25 firma kishin shfaqur interes për blerjen e ARMO-s , vetëm katër prej tyre u paraqitën në tender.
Opozita është shprehur kundër ketij privatizimit dhe hedhur dyshime për afera korruptive.
Në ditën e zhvillimit të tenderit, Dritan Prifti, nënkryetar i Lëvizjes Socialiste për Integrim tha se ARMO nuk duhej të privatizohej pasi ishte një burim i rëndësishëm i të ardhurave për ekonominë shqiptare.
Kompania ARMO u krijua në vitin 1999 dhe kapitali i saj, sipas faqes zyrtare të kompanisë në internet, është në vlerën e rreth 43 milion eurove.
Asetet kryesore të kompanisë janë dy impiante rafinerie në Ballsh dhe Fier të cilat janë ndërtuar rreth 40 vjet më parë.
Nafta e prodhuar prej tyre është e një cilësie të dobët, por megjithatë vitet e fundit ARMO raportohet të sigurojë çdo vit në arkën e shtetit rreth 27 milionë dollarë.
Privatizimi i ARMO-s është i pari në radhën e privatizimeve strategjike që qeveria shqiptare ka vendosur të kryejë brenda këtij viti krahas Korporatës Elektroenergjitike Shqiptare dhe Insitutit Shqiptar të Sigurimeve.
Me këto të ardhura qeveria shqiptare shpreson të mbulojë një pjesë të rëndësishme të deficitit të saj buxhetor i cili pranohet se është mjaft i lartë.

Anonymous said...

Junction Intl Traders Inc.
3772 Fleet Ave South Plain Field NJ 07080
Ph: 516 707 5000
www.junctiontrader .com


Dear Sir:

We are an International Import / Export Physical Commodity Traders.
JUNCTION INTL TRADERS INC is a trading company in New York (USA) and
it specializing in all kinds of Commodity & industrial good.We have
more than 500 clients (local and International) all over the world.
Weare also official traders of Govt and Non-Govt industries.

We work DIRECTLY with Sellers/Owners- and with Seller's Mandates all
over the world


For Sale 45,000 BPD Oil
Refinery with 171 .8 acres of property at a

bargain price of US$21M

Golden opportunity to purchase existing oil refinery situated on 171 .
8 acres of landlocated 50 miles from Houston, Texas.

The refinery can produce 45,000 bpd Gasoline (3grades), Jet Fuel,
Diesel .
The facility is situated on 171 .8 acres of property out of which
approximately 120acres of land are undeveloped and can be utilized for
expansion to build a largerrefinery .

Refinery was shut down in 1986 due to the severe downturn in oil
industry knowas "Oil Bust of 86" . After shut down refinery provided
storage and blendingservices for a while, but never put back into
refining operation .
The culmination of the years that have passed and circumstances have
now
provided a "Golden Opportunity" to recapture refining facility at
fraction of the
current value .

The facility has a number of "Down Stream Units" designed to produce
maximum yield of Gasoline, Jet Fuel, and Diesel . These Units are :

1 . 5700 B/D High Pressure Platformer
2 . 2500 Low Pressure Platformer
3 . 3,000 B/D Hydrocraker
4. 10,000 B/D Naphta Desulferizer
5 . 1200 Udex Unit
6 . 500 B/D Hexane Unit

The refinery also has 35 tanks, which comprise a total storage
capacity of 910,000barrels. The refinery has current value of $40 .5
Million in its current "idle"condition .

The refinery located in close proximity to two crude oil pipelines
that can deliverup to 120,000 BPD as well as three production
pipelines that can deliver product asfar away as Ohio, Chicago and New
York. These pipelines in addition to the company's 30 miles pipelines
that is connected to……………

Environmental permits are available for the refinery based on EPA
regulation standards for compliance to meet environmental laws.Delivery of oil

The delivery of crude oil can be made on crude oil pipelines from oil
producing
sources throughout the continental USA, Canada and Mexico then shipped
directlyto the refinery's oil storage tank farm . The crude oil also
can be off-loaded innearby receiving ports, with carrying capacity
supertankers from 500,000 bbls to2,500,000 bbls. The ports are deep-
sea ocean facilities to accommodate the supertankers from all over the
world, and include the nearby ports of Port Arthur and Port Neches
located in the Gulf of Mexico .

The off-loading of crude can then be sending directly by pipeline from
the port tothe oil storage tank farm of mentioned refinery .

Refinery production units can be refurbished units to minimize cost .
The estimatedcost to bring the refinery operation into full production
of 45,000 BPD would be inthe vicinity between $50M to $65M . Estimates
of a construction cost are available from a major refinery
construction companies to make this refinery a turnkey
operation .

To put the refinery into full operation and production of 45,000 BPD
will take
between 9 to 12 month. Once in full operation refinery shall produce
profit ranging from $75M to $160M per year depending on a crack
spread .
The project margins are realistic and are based on cost of oil in the
year of 2006
Below is projected profits at different crack spreads for different
weeks and month of 2006

2

Projected Profit Minimum
(Six-Month Contract)

Crack Spread/$6.55 BBL/WK of 5-20-06
45,000 BPD x 95 .5% throughput = 43,000 BPD
- 1 % Loss
42,570 BPD (Finished Product)
x $6 .55 Crack-Spread
$278,833 .50 a day
-$34,400.00 refg.cost/day ($0 .80 Bbl)
$244,433 .50 day ($5 .74 Bbl)
x 30 days
$7,333,005 .00 Month
x 12 Month
$87,996,060 year (Net/Profit)

3

Projected ProfitMaximum
(One-Month Contract)

Crack-Spread /$11 .08 Bbl/wk 5-20-06
45,000 BPD x 95 .5% throughput = 43,000 BPD
- 1 % Loss
42,570 BPD (Finished Product)
x $11 .08 Crack-Spread
$471,675 .60 day ($10 .27 Bbl)
x 3 0 days
$13,118,268 .00 Month
x 12 Month
$157,459,216 year (Net/Profit)

4

Projected Profit vs Operating Cost

Light Sweet Crude Operation
Louisiana Sweet (50%)/ (50%) Texas Upper Gulf-Coast
45,000 @ 95.5% Thruput
43,000 BPD

Typical Week

Yld Product Prod . / Price/ Gross Profit
18 .12 Gasoline (89 oct)= $7,791 .6 Bbl/day @ $57 .48 Bbl = $447,861 .
16 day
34 .84 Jet/Kero = $14,981 .2 Bbl/day @ $58 .45 Bbl = $875,651 .14 day
26 .34 Diesel = 11,326 .2 Bbl/day @$56.55 Bbl = $640,496 .61 day
19.70 #6 Fuel Oil = 8,471 .0 Bbl/day @ $35 .50 Bbl = $300,730 .50 day

Total 99.0 = 42570.0 Bbl/day @ $53.20 Bbl = $2,264,729.41 day
(43,000.0 Bbl/day $52 .67 Bbl)

Less Crude Cost = 43,000 .0 Bbl/day @ $41 .63 Bbl = $1,790,090 .00 day
$474,639.41 day
Less Refining Cost = 43,000 Bbl/day @ $0 .80 Bbl = $34,400 .00 day
5
Projected Profit
Maximum
(Six Month Contract)
' 1
1 1
, 1
F I isI_
45,000 bbls/day
n- o loss
44.550 bbls/day (finished product)
X $S 9.23 crksprd_
$ 411,196.50 day
- 54,000.00 refg.cost/day ($1 .20 bbl)
$ 357,196.50 day ($8.017 bbl)($7 .937 (~,D 45k,b/d)
x -..30 days
$10,715,895 .00 month
x~ _.., 12 n Qntha
$128,590,740 year (net profit)
Less Add. 33% Rcfg Cost ($0.40 bbl) S 6,480.000 year ($1 .60 bbl)
$ 122,110,740 year (net profit)
Minimum
(One Month Contract)
C rack_SnreadLS6.54 bbl/w .knf 9-08-06
45,000 bblslday
1 % LQW
44,550 bbl-,/day (finished product)
x$ 54 cr sprd
291,357_00 day
54,0.
Qrefg.cost/day ($1 .20 bbl)
$ 237,357 .00 day ($5 .327 bbl)($5 .274 @ 45k,b/d)
x 30 days
$ 7,120,710 .00 month
x

12 nmdm
$ 85,448,520 year (net/profit)
Less Add. 33% Rcfg Cost ($0.40 bbl) $ 6;0.0.DQ year ($1,610 bbl)
$ 78,968,520 year (net profit)
Source: Oil & Gas Journal (Sept . 18, 2006 Issue)

Potential Profit vs operating .Cost

Light-Sweet Crude Operation
45,000 bbls/day
week of 9-Q&-061
Less Crude Cost
= 45,000 .0 bblslday @ $59 .50 bbl = $.2,6,77.500.00 day
$ 218,494.48 day
Less l;Mining Cost
= 45,000 .0 bblslday @ $ 1 .20 bb] = $ 54.000Z day
Total Net Profit/Day
($ 3.65 bbl)
$ 164,494 .48 day
x 0 days
Total Net Profit/Month
$ 4,934,834.40 mo
x 12 months.
Total Net Profit/Year
$ 59,218,012.00 yr
*(Less Additional 33% Refining Costs ($0 .40 bbl)=$1 .60 bbl)
._-6,480.0Q0.00 yr
Total Net Proftl'Year
($ 3.25 bbl) $ 52,738,012.00 yr
Source :
Oil & Gas Journal (Sept. 18, 2006 issue (crude prices)) (Sept . 25,
2006 issue (product prices))
%YJd Product Probe Grogs Profit
29.63 Gasoline (89 oct) = 13,333 .5 bbls/day @ $67 .66 bbl = $
902,144 .61 day
23 .33 Jet/Kero = 10.498 .5 bblslday @ $64.41 bbl = $ 676,208.38 day
26 .34 Diesel = 11,853 .0 bbls/day @ $75 .43 bbl = $ 894,071 .79 day
19.70 #6 Fuel Oil = _$,,865.0 bblslday, @ $47 .78 bb] = $ 423 .569 .70
day
99.00 44,500.0 bblslday ($65.00 bbl) $ 2,895,994.48 day
(45,000.0 bbls/day $64.35 bbl)

REFINERY PLOT PLAN
a~
OR
No 1
Pkant
H, P .
P~ a tUcxme
RI oft-*
WS4 i hokoft
Liquid
Energy
Leased to
4erichem
F",~Y771 2 ork-A
i
lash U6kaeg
Existing Processing Units
Process Unit BPSP Comments
Naphtha Desulfurization 10,000 450 PSIG, hydrotreats the feed to
both HP and LP Platformers
High Pressure Platformer 5,700 600 PSIG; four-reactor semi-regenunit,
90 RON clear _
Low Pressure Platformer 2,500 200 PSIG ; four-reactor semi-regen unit,
reformate to Udex unit
Hydrocracker 3,000 1600 PSIG ; Isomax unit; expandableto 4,500 _BPD
Udex Unit 1,200 Fed from LP Platformer, to produce400 BPD Bzenene
Hexane Unit 500 Includes both fractionation andhydrotreating units

Unit _ Towers Reactors Drums Excl t hers_ Pumps Heaters CvnrPressurs
- DS Unit 1 1 1 5
6
1
2
Isomax Unit 3 2 10 14
24
2
3
LP Platformer 1 4 5 10
8
5
1
Hp Platformer I 4 5 7
4
1
Hexane 2 1 1 9
3
1
0
Hydrotreater
Udex Unit 4 0 15 14
30
REFINERY PLOT PLAN
lee]
4 .
C . t3 i3e'.id t ILVATE
010CONTra i 2c?Ca
F Low&i*SS . fCO9rmP p
1}t4i4 Press, r.~~orme
H , rh C+-t.X V it
TOTAL -.STORAGE 910,000

REFINERY TANKAGE

SHELL CAPACITY
TANK HBLS SUB TOTAL SERVICE
109 100,000 CRUDE
195 100,000 CRUDE
91 100,000 CRUCE
300,000
102 50,000 ATM_ RESID
101 50,000 VACUUM GAS OIL
100,000
103 50,000 ATM. GAS OIL
104 50,000 VACUUM GAS OIL
100,000
106 50,000 JET
45 10,000 JET
49 5,000 JET
65,000
50 50,000 DIESEL
54 10,000 DIESEL
55 10,000 DIESEL
70,000
108 50,000 NAPTHA
107 50,000 NAPTHA
41 10,000 H.P_ REFORMER CHARGE
42 10,000 H .P. REFORMER CHARGE
33 5,000 L.P. REFORMER CHARGE
72 10,000 L .P. PLATFORMATE
44 5,000 L.S.R.GASOLINE
40 10,000 L.S.R. GASOLINE
34 5,000 L.P_ REFORMER CHARGE
35 5,000 L.P_ REFORMER CHARGE
160,000
46 10,000 FINISHED GASOLINE
47 10,000 FINISHED GASOLINE
51 10,000 UNFINISHED GASOLINE
52 40,000 UNFINISHED GASOLINE
67 20,000 UNFINISHED GASOLINE
90,000
36 5,000 SLOP OIL
37 5,000 SLOP OIL
10,000
32 5,000 ISOMAX FEED
38 5,000 ISOMAX FEED
43 5,000 ISOMAX FEED
15,000
39 5,000 RAFFINATE BLENDSTOCK

Storage Opreratin

910,000 bbls x $0 .35 monthly "Shell Storage"fee = $ 318,500 x 12
mos . = $3,822,000 .00
x $0.10 1st refill "Throughput" fee = $. 91,000 x 12 mos. = $1.092M.00
$409,500
$4,914,000.00 yr
x $0.10 2nd refill "Throughput" fee = $ 91.000 x 12 mos = $ i,QU.
000.00 $500,500
$ 6,006,000.00 yr
x $0.10 3rd refill "Throughput" fee = $ 91.001 x 12 mos = $1 .
092,000.00
$591,500
$7,09S,000 .00 yr
TOTAL P .09
Refinery Value
For additional information please contact :
(Current idle condition)
5700 B/D High Pressure Platformer
2500 Low Pressure Platformer
3,000 B/D Hydrocraker
10,000 B/D Naphta Desulferizer
1200 Udex Unit
500 B/D Hexane Unit
Sub Total Value $23,000,000
Tankage 910-,000 bbls $12,000,000
Pipeline (10 in x 30 miles) $3,000,000
Other Offsite (Electrical, Utilities,
Pipelines, etc
Land (171 .883 acres with annual
Real Estate tax of $13,850) $500,000
Total Refinery Value $40,500,000
Crude oil storage tank farm for 1,000,000 bbls .
Refiner)
Refinery equipment to produce Gasoline (3 grades),
Jet fuel, Diesel .


M Waheed Jadoon
Junction Intl Traders Inc.
3772 fleet Ave South Plain Field
NJ 07080 Phone: 516 707 5000
Email: WAJADOON@YAHOO.COM
JUNCTION_TRADER@YAHOO.COM
www.junctiontrader.com

Anonymous said...

Shqiperia nen thundren e perbindeshit Hoxha-Berisha ka hyre ne nje rruge pa krye.
Duke patur fonde mbi 3Miliarde dollare, dhe perkrahjen e heshtur te Frances ata munden te krijojne nje rrjet te koruptuar mafioz, per te cilet "interesat e Shqiptareve dhe te kombit Shqiptar nuk ekzistojne".
Bazuar ne analiza statistikore duke rregjistruar ne video "Trafikun e Tiranes" ne pika te ndryshme te qytetit rezulton se 25 perqind e automjeteve kane vlere mbi 60000USD. Pra keta jane ushtaret e Mafias dhe Korrupsionit Shqiptar.
Veprimet e tyre shkateruan perfundimish aftesine mbrojtese te forcave Ushtarake Shqiptare duke hapur depot dhe shitur armatimin per nje fraksion te cmimit.
Nuk cane koken per gjendjen e vajtueshme te 800000 Shqiptareve te Maqedonise dhe nuk bene asnje kerkese per ta, kur njohen Shtetin Maqedonas.
Furnizuan me karburant dhe armatim trupat paramilitare Serbe, ne konfliktin Serbi Bosnje-Herzekovine duke u bere bashkepuntore ne ate krim monstruoz.
Kane lejuar formimin brenda Shqiperise te nje rrjeti te fuqishem Spiunazhi me agjentura Serbe dhe Greke.
Kane sabotuar dhe vonuar hapjen e korridorit Durres - Morine per me teper se nje vit.
Kane bllokuar ngritjen e industrise prodhuese Shqiptare duke lene Shqiptaret ne varferi dhe mjerim te plote, per ti mbajtur nen zgjedhe.
Kane krijuar nje Qeveri, Parti dhe Shtet Mafioz qe kontrollohet vetem nga dinastia Hoxha.
Vetem hyrja e korporatave Amerikane ne menyre masive ne Shqiperi do te dobesoje veprimtarine Diversive dhe Subversive te dinastise Hoxha ne Shqiperi. Eshte e vertete se Shqiptaret nuk do perfitojne gjithe vleren por ka ardhur koha te sakrifikohet nen toka per te shpetuar Integritetin Territorjal dhe te Gjallet mbi toke. Shpresoj qe korporatat AMERIKANE te shtrijne aktivitetin e tyre dhe ne industrine e KROMIT, HEKUR NIKELIT duke mbyllur ciklin nga KROM ne "Stainless steel", industrine e Bakrit, polimetaloret dhe te tjera.

webmaster said...

http://www.You4Dating.com

Vend Takim Online per te Gjithe.

1.Websiti yne eshte drejt dhe i shpejt per te Gjeture Shoke (Shoqe),Partner apo Fatin tuaj Online
nepermes Internetit,Deshironi te Kaloni kohe te Mire Vizitoni Websitin Tone.

2.You4Dating eshte eshte Websit ne Internet per ta Gjeture Fating dhe eshte 100% Falas.
Ne ju lejojm ju qe te hapeni Konton tuaj Falas dhe te Lejoni dhe Bllokoni Kedo sipas deshires suaj.

3. http://www.You4Dating.com , eshte website i ndertuar nga Shqiptaret e Anglis ku te gjithe ju jeni te Mireseardhure,You4dating.com
eshte website Profesional i Dezajnuar per te gjithe dhe Vizitoret kane Kontroll te Plote te Kontos se tyre: View messages
View messages ,Address Book , My data,My profile,Who seen profile,Change profile,Remove profile, Search,All users,Users online:,Visited profiles,Matchmaker, Options,Options,Change password,Ban list,My Favorites dhe shum te tjera.

4.You4Dating.com eshte Website Internacional per te gjithe pa marr parasysh se cfare Gjinie apo Feje Jeni,te gjith jeni te Mireseardhure.

5.You4dating.com eshte 100% Falas.Keni shkuar deri ketu s'ju pengon asgje dhe s'ju kushton asgje qe ju te Regjistroheni,Vizitoni Websitin qe te Filloni Takimet me Personat qe ju Deshironi,Faleminderit dhe Respekt.

http://www.You4Dating.com

http://www.You4Dating.com

http://www.You4Dating.com .