Wednesday, June 24, 2009

Mali i Zi ka shpresa për liberalizimin e vizave


Mali i Zi ka shpresa të shumta të lëvizjes përpara me liberalizimin e vizave. Në takimin e tyre kohët e fundit në Luksemburg, ministrat e jashtëm të BE treguan se vendi, së bashku me Maqedoninë dhe Serbinë, ishte në rrugën e duhur dhe mund të shihte që kërkesat të hiqeshin brenda muajsh.

Kryeministri Milo Gjukanoviç, i zgjedhur kohët e fundit për mandatin e tij të gjashtë, e ka deklaruar çështjen një përparësi të qeverisë.

"Nuk ka mënyrë më të dukshme të nxitjes së reformave dhe vlerave europiane sesa liberalizimi i vizave," tha ai pas përurimit të tij. "Ne besojmë ... [se] do ta bëjmë të mundur që Mali i Zi të jetë midis vendeve të para në rajon, shtetasit e të cilëve do të udhëtojnë së shpejti pa vizë në vendet e Shengen."

Qeveria ende duhet të bindë Brukselin se do të përpiqet në disa çështje kyçe të tilla si lufta kundër korrupsionit, pastrimi i parave dhe paisja e të gjitha kalimeve kufitare me teknologjinë e kërkuar.

Shumë analistë, megjithatë, mendojnë se rruga përpara do të jetë relativisht pa probleme. Mali i Zi ka përmbushur shumicën e kushteve të BE duke përfshirë lëshimin e pasaportave biometrike që ajo shpërndau vitin e kaluar.

"Kërkesat ndaj Malit të Zi nuk janë të mëdha, gjithshka është në zonën e punës kozmetike," i tha Southeast European Times Sekretari i Përgjithshëm i Lëvizjes Europiane në Malin e Zi, Momçillo Raduloviç. "Unë mendoj se do të jetë e mjaftueshme për Podgoricën të premtojë se do të bëjë diçka dhe të tregojë sinjale të qarta se do të jetë kështu."

"Mundësia është këtu dhe deri në këshillin e ministrave të drejtësisë së BE në korrik ka kohë të mjaftueshme për qeverinë e Malit të Zi të tregojë një shkallë më të madhe përkushtimi ndaj çështjes dhe të përmbushë kushtet e papërmbushura," tha Drejtoresha Ekzekutive e Qendrës për Edukimin Qytetar, Daliborka Uljareviç.

Sipas zëdhënësit të Partisë Social Demokratikie, Rashko Konjeviç, liberalizimi i vizave përbën një piketë në procesin e pranimit. "Kjo është masa më e veçantë në rrugën për t'u bashkuar me BE," i tha Konjeviç Southeast European Times.

Çështja është posatçërisht e rëndësishme për të rinjtë dhe për ata që duan të studiojnë jashtë vendit, shtoi ai.

Nga Nedjeljko Rudoviç për Southeast European Times në Podgoricë -- 23/06/09

5 comments:

Anonymous said...

Something I do not understand, how can Mont get away with all the corruption happening there?

I mean, is curbing corruption a pre-requisite to visa liberalization?

Anonymous said...

IM sorry but i still dont understand the purpose of this website.. its kind of blah .. i mean nobodys dieing over in mali zi

Anonymous said...

The purpose is simple: to educate ignorant and naive people (perhaps like yourself) to understand the continuing crisis of Albanians in montenegro.

You don't have to be dying to be discriminated against, because if you're dead, then you are no longer discriminated. Therefore, we worry about those that are alive, those that receive unequal opportunities in employment, education, property rights, etc.

And another thing, Albanians in Montenegro are emigrating by the hundreds every year, and one less Albanian there is like a death, thus you are mistaken, people are dying.

Anonymous said...

lol have you witnessed the amount of corruption here in the usa ... you where just robbed by banks... right in front of your eyes... corruption lol go to mont and fight corruption

Anonymous said...

albanians are leaving and have left albania by the BOAT load... so whats your point? why dont the albanians help themselves?